Sohase mondd, hogy vége!

Hernádi Judit PONT című zenés estjét Heilig Gábor közreműködésével Pelsőczy Réka állította a Belvárosi Színház színpadára. Na de ki is Hernádi Judit? Ünnepelt díva, komika, vagy csak egy ember? Erre a kérdésre próbál választ adni a színésznő, hiszen ahogy énekli: mit mondanod kell, ó, mondd! És Hernádi mondja, énekli, összegzi 60 év pályafutását.

18 évesen jelentkezett a Színművészeti Főiskolába, ahol a felvételin többek között Weöres Sándor Psyché című kötetéből szavalt egy verset. A költemény Hernádi pikáns humorában nemcsak ezt a közönséget nevettette meg, de a sikeres felvételit is meghozta számára. Így került Várkonyi Zoltán osztályába, ahol kezdetét vette a tornaórákon, elméleti órákon, oroszórákon át vezető „boldogtalan” élet, egészen a Vígszínházig, az első szerepig. 

Szakmai előrehaladását a magánélet viharos szerelmi kalandjai kísérik. A szexuális forradalom idején fiatal – „és forradalmár” – Hernádi – nagyapja intése ellenére – a göndör hajú fiúkért rajong. Végül sem Maradona, sem a tankönyvek lapján díszelgő Beethoven nem lett a befutó. Tarján Pál operaénekes ajándékozta meg a színésznőt egy kislánnyal. Tarján Zsófia Rebeka ma már ismert énekesnő, a Honeybeast nevű együttes frontembere. Hernádi így a személyiségét övező megannyi szerep mellett, mint büszke anya áll a színpadon.

Pelsőczy Réka rendezése jó ízléssel vezeti végig a kíváncsi közönséget a színésznő életútján. Az előadás megmutatja Hernádi legszerethetőbb arcait, amit Náray Tamás ízléses és tökéletesen illő ruhái hangsúlyoznak. 

A Kálmán Eszter díszletei, a Hernádi nevét formázó hatalmas betűk között vonuló, kifogástalan alakú színésznő egyértelműen tudja, mi az öregedés ellenszere. A 60. év után kitett pont korántsem jelenti a véget. Csupán egy visszatekintés az eddig megtett útra. Hernádi Judit még mindig a színpadon, még mindig szórakoztat, meghat és magával ragad kacérsága, öniróniája és életszeretete. 

Aki azt hinné, hogy bulvár tartalmakat árul el a színésznő, az csalódni fog. Az est célja nem a magánélet kiteregetése, csupán lépés a közönség, a rajongók felé, Hernádi Judit ezúttal saját magát formálja meg a színpadon. Koreografált, megrendezett formában mesél magáról, mégis természetes és emberi. Egy estnyi kikapcsolódás az érdeklődőknek egy nagy kedvenccel és remek dalokkal. „S ha megérte, jöhet egy pont”.

Kelemen Ágnes
Share on Google Plus

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése