Keresés

2016. június 26., vasárnap

Sohase mondd, hogy vége!

Hernádi Judit PONT című zenés estjét Heilig Gábor közreműködésével Pelsőczy Réka állította a Belvárosi Színház színpadára. Na de ki is Hernádi Judit? Ünnepelt díva, komika, vagy csak egy ember? Erre a kérdésre próbál választ adni a színésznő, hiszen ahogy énekli: mit mondanod kell, ó, mondd! És Hernádi mondja, énekli, összegzi 60 év pályafutását.

18 évesen jelentkezett a Színművészeti Főiskolába, ahol a felvételin többek között Weöres Sándor Psyché című kötetéből szavalt egy verset. A költemény Hernádi pikáns humorában nemcsak ezt a közönséget nevettette meg, de a sikeres felvételit is meghozta számára. Így került Várkonyi Zoltán osztályába, ahol kezdetét vette a tornaórákon, elméleti órákon, oroszórákon át vezető „boldogtalan” élet, egészen a Vígszínházig, az első szerepig. 

Szakmai előrehaladását a magánélet viharos szerelmi kalandjai kísérik. A szexuális forradalom idején fiatal – „és forradalmár” – Hernádi – nagyapja intése ellenére – a göndör hajú fiúkért rajong. Végül sem Maradona, sem a tankönyvek lapján díszelgő Beethoven nem lett a befutó. Tarján Pál operaénekes ajándékozta meg a színésznőt egy kislánnyal. Tarján Zsófia Rebeka ma már ismert énekesnő, a Honeybeast nevű együttes frontembere. Hernádi így a személyiségét övező megannyi szerep mellett, mint büszke anya áll a színpadon.

Pelsőczy Réka rendezése jó ízléssel vezeti végig a kíváncsi közönséget a színésznő életútján. Az előadás megmutatja Hernádi legszerethetőbb arcait, amit Náray Tamás ízléses és tökéletesen illő ruhái hangsúlyoznak. 

A Kálmán Eszter díszletei, a Hernádi nevét formázó hatalmas betűk között vonuló, kifogástalan alakú színésznő egyértelműen tudja, mi az öregedés ellenszere. A 60. év után kitett pont korántsem jelenti a véget. Csupán egy visszatekintés az eddig megtett útra. Hernádi Judit még mindig a színpadon, még mindig szórakoztat, meghat és magával ragad kacérsága, öniróniája és életszeretete. 

Aki azt hinné, hogy bulvár tartalmakat árul el a színésznő, az csalódni fog. Az est célja nem a magánélet kiteregetése, csupán lépés a közönség, a rajongók felé, Hernádi Judit ezúttal saját magát formálja meg a színpadon. Koreografált, megrendezett formában mesél magáról, mégis természetes és emberi. Egy estnyi kikapcsolódás az érdeklődőknek egy nagy kedvenccel és remek dalokkal. „S ha megérte, jöhet egy pont”.

Kelemen Ágnes