Keresés

2016. június 24., péntek

Újra Nyomorultak a Madách Színházban!

A Mamma Mia! sikere után 2015 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a következő évadban pedig a Madách Színház színpadán láthatjuk viszont a kultikus darabot, új felfogásban, nagyszerű színészgárdával.

Megkezdődtek A nyomorultak című musical próbái, április 28-án egy olvasópróba keretein belül találkozott egymással a teljes szereplőgárda. Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója és egyben a darab rendezője kiemelte, hogy a régi társulati tagok mellett több tehetséges fiatal is bemutatkozási lehetőséget kap.

Baranyai Annamária és Zöld Csaba nevével már korábban is találkozhattunk a Madách Színházban, de olyan komoly szerepben, mint Fantine és Jean Valjean, még egyikőjüknek sem volt lehetősége bemutatkozni. Tóth Andrea, Solti Ádám, és Borbély Richárd neve az RTL Klub X-faktor című tehetségkutatójából lehet ismerős a nagyközönség számára. Talán pont emiatt az ember szkeptikusan áll hozzá a szerződtetésükhöz, akaratlanul is az emlékezetébe villan egy kép a múltból, amit az énekes vagy megerősít, vagy megcáfol. Solti Ádám és Borbély Richárd esetében egyértelműen az utóbbiról van szó, szépen szólnak a dalok, és karakterben is megidézik Marius alakját. Hogy színészileg mennyire képesek felnőni a feladathoz, a próbaidőszak ezen szakaszában még nehéz megítélni – úgy gondolom azonban, hogy az elmúlt évek színházi és filmes tapasztalata nem múlt el nyom nélkül.

Tóth Andrea esetében kicsit más a helyzet. A róla szerzett benyomások még igen frissek – hiszen ő a legutóbbi X-faktor nyertese, most került a köztudatba. Kockázatos vállalkozásnak érzem, hogy ilyen fiatalon bedobják őt a mélyvízbe, ráadásul Eponine szerepében kell helytállnia – ami majdnem főszerep. Talán könnyelmű kijelentés lenne a kezdeti fázisban máris azt állítani, hogy nem tudja elénekelni a szerepet, és ujjal mutogatni rá, amiért néhány hangot melléénekelt, de egyelőre beváltatlan ígéretnek látom, Simon Boglárka mellett kissé elveszettnek tűnt.

A legnagyobb meglepetést a szereplők névsorában talán nem is ő fogja jelenteni, hanem Vágó Bernadett, aki hosszú idő óta az első olyan színész, aki mind a Madách Színházban, mind pedig az Operettszínházban párhuzamosan főszerepet játszhat. Ez mérföldkő a két színház kapcsolatában.

Nem csupán a szereplőgárda tűnik ígéretesnek, az előadás koncepciója is merőben más lesz, mint az eddig megszokott. Kentaur visszanyúlt a klasszikushoz, hogy aztán az eredetitől teljesen eltérő díszlet- és látványvilágot álmodjon, a tőle megszokott magas színvonalon. Dinamikus változó színpadkép, többfunkciójú díszletek jellemzik majd az előadást. Ehhez tökéletesen illeszkednek Romhányi Nóra jelmeztervei, akinek ruhái szintén megidézik a kort, miközben minden fodornak és színnek jelentése van.


Ahogy Szirtes Tamás is megjegyezte, ahhoz, hogy ilyen komoly előadást ilyen magas minőségben színpadra vihessenek, a színészek mellett megbízható, profi és állandó Kreatív Team szükséges. Ez pedig a Madách Színházban Kentaur, Romhányi Nóra, Tihanyi Ákos és Kocsák Tibor személyében rendelkezésre áll.

Írta: Vass Antónia
Fotók: Madách Színház, Musicalinfo