Keresés

2016. augusztus 31., szerda

Erős évadnyitány az Átriumban

Kevesebb, mint egy hónap nyári szünet után, augusztus végén már újra megnyitotta kapuit az Átrium Film-Színház. A 2016/2017-es színházi szezonban hét+1 bemutatóval, valamint a korábbi évadok sikerdarabjaival, vendégjátékokkal várják a közönséget a Margit körúti teátrumban. Az ötödik évadát indító Átrium vezetése, a korábbi évekhez hasonlóan, nyitott az új kihívásokra, a kortárs művekre, és a független alkotókra. 

A 2016/2017-es színházi évad első három hónapjában, egymást követik a premierek az Átriumban. A bemutatók sora már szeptember 5-én indul, a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékával. Edward Albee: Mindent a kertbe! című darabját Zsótér Sándor rendezésében láthatja az Átrium közönsége. 
Fotó: Kállai Tóth Anett
A folytatásban egy mulattató társadalmi szatírával várják a nézőket a budai teátrumban. A Bábelna – Keleti nyitás, kulturális ajándékkosár - című előadást, Tasnádi István színdarabja alapján, szeptember 21-én mutatja be a Terminal Workhouse produkciós műhely az Átrium támogatásával. (Tasnádi István író jegyzi a 2000-ben bemutatott Bábelna – nyelvleckék halandóknak - című előadás szövegkönyvét.) 

A napjaink közéleti viszonyaira reflektáló darab írója és rendezője Dömötör Tamás. 

Különleges színházi élményben lesz részük mindazoknak, akik beülnek október 20-án vagy 21-én, a Dada Cabaret című előadásra. A Maladype Színház és Farkas Gábor Gábriel és zenekarának közös produkciója - Matei Vișniec azonos című darabját dolgozza fel. Az összművészeti produkció rendezője Balázs Zoltán, zenei vezetője Farkas Gábor Gábriel, aki Monsieur Dadát is alakítja, Lenin szerepében pedig Kútvölgyi Erzsébetet láthatja a közönség. A dadaizmus 100 éves évfordulója alkalmából létrejövő előadás, az Átrium Film-Színházzal együttműködésben, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál támogatásával valósul meg. 

Novemberben újabb két premierrel várják a közönséget a Margit körúti színházban. A Kultúrbrigád és az Átrium közös bemutatóját - Molnár Ferenc: Egy, kettő, három - című színművét, Znamenák István viszi színre, Alföldi Róberttel a főszerepben. 

A hónap közepén pedig a k2 színházi műhely alkotói és Bíró Kriszta – Cájtstükk címmel mutatják be saját produkciójukat. Az előadás rendezője Benkó Bence és Fábián Péter. 

Karácsony napján, december 24-én Blaskó Borbála állítja színapdra Witold Grombrovicz: Yvonne, burgundi hercegnő című műve alapján a Pukedli táncjátékot, amit a következő évben a Vörösmarty Színház (Székesfehérvár) műsorára tűz.
Fotó: Kállai Tóth Anett


A premier-sorozat tavasszal folytatódik egy összművészeti színházi bemutatóval. Duda Éva Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, társulatvezető, az Átrium egyik állandó vendégalkotója, az Operettszínház művészeivel készül egy közös produkcióra. Frida Kahlo életét dolgozza fel ez a bemutató, ahol a tánc, a zene és a színház egyenrangú szerephez jutnak. 

Az Átrium Film-Színház önálló bemutatója rendkívül izgalmas előadásnak ígérkezik. Az Isteni színjáték arra a kérdésre keresi a választ, hogy megszülethet-e egy olyan színházi produkció, ahol egyenértékű a cirkusz, a színház és a tánc. Az illuzionistával fűszerezett, frivol, buja orfeumi helyzeteket felvonultató nagyszínpadi előadás rendezője Magács László. 

A 2016/2017-es színházi évadban is folytatódik a gimnazisták kreatív gondolkodását fejlesztő művészeti programsorozat - a NézőKépző. Az Átrium vezetése most ősszel elindít egy olyan programot, aminek a keretében nemcsak a budapesti diákok nézhetik meg a NézőKépző előadásait, de vidéki és határon túli gyerekeket is vendégül látnak. 

Az Átrium Film-Színház együttműködő partnerei:

Budapest Operettszínház, Jurányi Ház, FÜGE, KOMA, Kultúrbrigád, Movein Mission, Pintér Béla és Társulata, Terminal Workhouse

Az Átrium futó előadásairól és a bemutatókról bővebb információ itt olvasható: