Ellenállhatatlanul mulatságos férfiak a Magyar Színházban

Mi történik akkor, ha egyszerre tizenhárom férfiszínész áll a színpadon? Robban a tesztoszteronbomba. Jó nagyot, méghozzá szeptember 30-án a Magyar Színházban. Ez az, amit nem érdemes hatástalanítani. 

A tizedes meg a többiek című vígjátékot 1965-ben mutatták be Keleti Márton rendezésében, óriási sikerrel: az alkotás elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé, 2012-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia „toplistájára” is felkerült.

Ezer meg ezer háborús filmet látott már a világ, mi lehet hát olyan különleges Szász Péter forgatókönyvében? A válasz egyszerű és éppen olyan emberi, mint maga A tizedes meg a többiek. Háborús hőseposz helyett ugyanis ízig-vérig életszagú történetet láthatunk: a főhősök önmagukkal is küzdő, az élet ösvényén botladozó kisemberek, akiknek legnagyobb szerencséjük és legfőbb erényük is egyben, hogy mulatni tudnak még a háború okozta visszásságokon is.
Fotó: Zsigmond László


Katonák, katonaszökevények, magyarok, németek, nyilasok, oroszok – szép kis társaság gyűlik össze, hogy a történelem legpokolibb napjait ellenállhatatlanul – sőt, halálosan – nevetségessé tegyék. És jönnek minden oldalról, minden lövészárokból. No, nem azért, hogy spártai fegyelemmel és elszántsággal vessék bele magukat a háborúba, hanem, hogy megússzák az egészet és mindeközben még jól is járjanak. Az egyetlen cél a túlélés, ehhez pedig nincs is más eszközük, egyedül a humor. Pedig az oroszok már a spájzban vannak.

A Magyar Színház előadásában Sinkovits Imre legendás szerepében Bede-Fazekas Szabolcsot, Major Tamáséban pedig Eperjes Károlyt láthatja a közönség. A hadsereget Lengyel Ferenc vezényli. 


Bemutató:
2016. szeptember 30.

Szereposztás:

Albert: Eperjes Károly
Tizedes: Bede-Fazekas Szabolcs
Gáspár: Rancsó Dezső
Fekete: Szatmári Attila
Gálfy: Fillár István
Suhajda: Pavletits Béla
Szijártó: Horváth Illés
Grisa: Takács Géza
Dunyhás: Szűcs Sándor
SS Főhadnagy: Tahi József
Krasznavölgyi: Gémes Antos
Jóska: Adányi Alex
Szovjet százados: Csepeli Sándor

Német katonák, nyilasok:
A Pesti Magyar Színiakadémia növendékei

Díszlet és jelmez: Kovács Yvette Alida
Dramaturg: Deres Péter
Zene: Vecsei László
Ügyelő: Sipos Csaba
Súgó: Balázs Éva
Rendezőasszisztens: Juhász Andrea
Rendező: Lengyel Ferenc

Share on Google Plus