Keresés

2017. március 12., vasárnap

Csehov a bőgőtokban

Kiss Csaba De mi lett a nővel? című játéka a Csehov-életmű darabjainak mozaikja barátságos és szórakoztató keretbe foglalva. A darabot ezúttal az RS9 Színház és Neptun Brigád vitte színpadra három tapasztalt színésszel Koleszár Bazil Péter rendezésében. 

A helyszín egy orosz kocsma. Aljosa, Gyabkin és Jura, régi barátok, most együtt iszogatva arra várnak, hogy elkezdődjön a környék legnagyobb társadalmi eseménye, a bál, ahol végre viszontláthatják Irina Pikulinát. A hölgy mindannyiuk szívét rabul ejtette fiatal korukban, ám azóta semmit sem hallottak róla – kivéve Jurát, aki több meghökkentő vagy éppen mulatságos epizódot ismer Irina életéből. Muzsikusok és színészek lévén a rövid történeteket meg is jelenítik, így hiába csupán három színész van jelen, számtalan szerepet játszanak el a nézőknek. A kis teremben a székek olyan közelről veszik körbe a színpadként szolgáló teret, hogy ott rezdülés, lélegzetvétel és gesztus nem marad észrevétlen.Akasztás, remeteség, foghúzás és a pétervári gyors – egy nagybőgőtokkal és egy sállal mindezt könnyedén jelenítik meg a színészek. A bőgőtok lehet remetelak, fogorvosi szék, lovaskocsi, nő, vagy csak az, ami: bőgőtok. A tárgy ereklye is, hiszen maga Irina is megjárta a tágas belsejét, méghozzá meztelenül. Az érzékletes hangokat a színészek maguk szolgáltatják, a vonatzakatolás vagy a lódobogás nem igényel felvételt. A játékot fények nem segítik, a terem az előadás alatt teljesen világos marad. Az előadás elsőre inkább tűnhet remekül kivitelezett improvizációs gyakorlatnak, mint színdarabnak, de egy-két jelenet után a néző elfogadja a körülményeket és a színészi játéknak köszönhetően olyan erősen bevonódik a történetbe, mintha ő maga is abban a bizonyos kocsmában ülne.

Vass György (Aljosa) szerepe a legérzékenyebb a három közül, ő adja elő a múlt intellektuális karaktereit és a történet alakulása is őt viseli meg legjobban. A darab végén nála folyik össze mese és valóság, a múlt és a jelen. Baksa Imre (Gyabkin) vállalja a nagyképű és az együgyű karaktereket, könnyedén lesz heves és indulatos egy pillanaton belül. A fő mesélő, Ficzere Béla (Jura) higgadt és mindentudó. Tulajdonképpen már az elejétől fogva tisztában van vele, hogy mi lett a nővel, de ahelyett, hogy kibökné a választ, hosszú kerülőúton veszi végig Irina Pikulina életét. A teljes élettörténet elmesélése segít abban, hogy a végső válasz mintegy pont legyen a mondat végén, ne csak foghegyről odavetett információ. Megemlékezés ez a mindenki által tisztelt nőről.Kiss Csaba darabjában Irina nem más, mint több Csehov hősnő egybegyúrva: a vicces vagy éppen szomorú anekdoták, a híres Csehov-történetek dióhéjban. A nő kalandos élete talán sok is egy átlagos ember számára, mégis irigyeljük. Irina gyönyörű, okos, magabiztos, szerelmes és őt is szeretik. Méghozzá sokan. Nem csoda, hogy ezt a három férfit még ennyi év után is foglalkoztatja. És hogy mi lett a nővel? Az az RS9 színház darabjának végén kiderül. Nézzétek meg, mert megéri. Nagyon!

Pataki Anett
Fotók: Dancs Enikő Bianka Photography