Felújítják az Örkény István Színházat

A felújítási munka 2017.04.01-től 2017.08.20-ig tart.
építésztervező: Vincze Krisztián, belsőépítész: Fülöp Krisztina
A tervek mintegy két év közös gondolkodás után készültek el.

A nézőtér felújításának oka kettős: egyrészt az Örkény Színház székeinek közismert kényelmetlensége (párosulva a recsegéssel és nyikorgással), illetve azok az építészeti anomáliák, amelyek az Örkény Színház, az egykori Madách Kamara, azaz az eredeti Madách Színház hetvenes évek végi átépítésekor keletkeztek.


Annak, hogy a székek komfortját javítsuk, egyik legfontosabb feltétele, hogy a széksorok közötti távolság megnőhessen, hiszen a szűkös helyen a néző térde nem fér el. Igen ám, de a székek alatt betonba öntött légbefúvók pozíciója lehetetlenné teszi a széksorok áthelyezését, még akkor is, ha esetleg székeket vesztenénk – amit pedig nem akarunk. Ha csak tíz centimétert szélesedünk széksoronként, tizenhat széksor esetén jó másfél métert nyúlik meg a nézőtér hátrafelé, így aztán nem csak a talajt, hanem a falakat is át kell építeni. Ez a két folyamat az átépítés lényege, és nem érdektelen, hogy a tervezés munkálatai alatt visszajutottunk az épület eredeti alaprajzához, amelyet Gerlóczy Gedeon tervezett az 1930-as évek végén, és amelynek helyreállítása lehetővé teszi azt is, hogy nézőterünk lejtésszöge javuljon, és így a színpad és a nézőtér viszonya egészségesebbé váljon. 

Ez az építkezés tehát kétirányú: helyreállítás és modernizálás egyben. Helyreállítjuk az épület eredeti alaprajzát, modernizáljuk belsejét. Új világítási karzatot építünk, hiszen színházunknak ilyen eddig nem volt, hangterelő felületekkel javítunk az akusztikán, esztétikai téren pedig megválunk azoktól az elemektől, amelyek felstilizálni igyekeztek egy tiszta, puritán, szinte minden ízében Bauhaus-ihletettségű épületet. Belsőépítészeti terveink lényege, hogy nézőinket a színházi élmény befogadásához segítse: hogy hangolja útjukat a bejárattól az előcsarnokon keresztül a lépcsőkön át a színházteremig. Ezt az egyszerű falfelületek színezésével oldjuk meg, a fehér előcsarnokból finoman sötétülő lépcsőházban haladunk majd a nézőtér feketéi, szürkéi és ezüstös tónusai felé.

A színház még az építkezés megkezdése előtt „épített” egy másik játszóhelyet: a Városmajori Szabadtéri Színpad tágas és fedett nézőtere alá egy mintegy háromszáz személyt befogadni képes sátrat építettünk. A Major színpadára gyűrűs forgószínpadot készíttettünk, így utánozva az Örkény színpadát. Csaknem teljes repertoárunkat átvisszük, és ugyanazzal a játékkedvvel várjuk nézőinket a táborozáskor, mint a Madách téren.

A beruházást Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozza, mintegy nettó 222,5 millió forint értékben. A színház saját forrásaiból hozta létre a városmajori játszóhelyet.

Mácsai Pál és az Örkény Színház társulata
Fotó: Gerencsér Anna


Share on Google Plus

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése