Keresés

2017. augusztus 3., csütörtök

Anatevka, a bádogváros


A magyar színházi élet egyik legismertebb alakja, Alföldi Róbert újabb nagyot szóló előadást rendez a Papp László Sportarénában, 2017. szeptember 10-én: ezúttal a Passio XXI ellenpárjaként, a Hegedűs a háztetőnt (Joseph Stein – Jerry Bock – Sheldon Harnick) állítja színpadra Stohl András főszereplésével.

Ahogyan a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, az előadás leginkább arra fókuszál, hogy miként élik meg az egyszerű, egymással igen jól együtt élő, sőt szeretetben együtt létező emberek azt, amikor a hatalom beleszól az életükbe. Pontosabban, hogy mekkora távolság választja el a társadalom nagy rétegeit attól a rétegtől, amelyik úgy gondolja, hogy feladatuk a nép gondjainak megoldása, és csak is ők, kizárólag ők tudják csak megmondani, hogy miként kell élni. 

"A Hegedűs a háztetőn látványos musical, de abból a fajtából való, ami megpróbál valódi és mély dolgokról beszélni. Olyasmit kap el a darab, ami manapság is aktuális, rólunk szól. Meggyőződésem, hogy attól függetlenül melyik Istenben hiszünk, a hétköznapi életben is jól ellennénk egymással. Még akkor is, ha a szomszéddal kicsit zrikáljuk egymást, tudunk békében élni. Valahogy azonban mindig úgy alakul a történelem, hogy azok, akik irányítanak, nem az életben és a valóságban élnek, azok kitalálják, hogyan lesz nekünk jó, hogyan és miként és kiket kell utálnunk, hogyan és miként és kiket kell szeretnünk. Erről, valamint a családról és a családot összetartó szeretetről beszél a Hegedűs a háztetőn. Arról, hogy a minket összetartó szeretetet semmi sem írhatja felül" – mondta a rendező. ,,Botrány nem lesz”  – hangzott el a sajtótájékoztatón, utalva arra, hogy az előadásban semmiféle, sokak által extrémitásnak tartott, Alföldinek tulajdonított színpadi megoldások nem lesznek – főként mert az előadás jogait birtokló Theatrum Mundi társaság éles szemmel tartja figyelme alatt az előadás sorsát. Az amerikai jogtulajdonosok nem igazán szívelik – mint itthon a Webber-musicalek esetében sem – az eredeti koncepciótól eltérő komoly változtatásokat. Ezzel egyetértésben mind a díszlet, mind a jelmezvilág egy a történet időszakát (1910-es évek) megtartó, de mégis a mai korra jellemző mélyszegény bádogvilágra emlékeztet majd minket. Az előadás tere a társadalom legszegényebb, legalsóbb rétege (díszlet: Menczel Róbert, jelmez: Tihanyi Ildikó). Ezzel összefüggésben az Aréna nézőterét a történet méretei miatt leszűkítik egy amfiteátrumhoz hasonló nézőtérre, az előadás célja ugyanis, hogy ne a történet, hanem az alakok legyenek nagyszerűek, ezek töltsék be a teret. 

"A színészeken kívül táncosok és statiszták is színpadra lépnek, velük és a darab további alkotóival együtt nagyon sokan dolgozunk majd az előadáson. Nagyon örülök, hogy nem csak mennyiségileg, de minőségileg is komoly csapat jött össze, a többséggel ez a sokadik munkánk együtt. Bízom benne, hogy látványos és emberközeli produkciót alkotunk. Különleges, háromezer fős, amfiteátrum jellegű térelrendezést használunk, ami még nem volt az Arénában" – magyarázta Alföldi.Az előadás szereposztása többeket meglepett, főként Tevje szerepében Stohl András, de Alföldi számára, amikor az előadásról folytak a tárgyalások, azonnal az ő neve úszott be, illetve Stohlnak is hasonló korú és számú gyermekei vannak, mint Tevjének a színdarabban. Ezzel együtt a szereposztásban is inkább a képesség és a színészekben megbúvó lehetőségek domináltak nem pedig az életkori azonosságok. Tevje lányait: Martinovics Dorina, Bánfalvi Eszter, Sodró Eliza, Pájer Alma, Kornis Anna játssza. Tevje feleségét, Éder Enikő alakítja. Továbbá Csákányi Eszter mint Jente a házasságközvetítő és Hevér Gábor mint Lázár Wolf alakítását élvezhetjük. Hozzájuk kapcsolódik még, Szatory Dávid, Bányai Kelemen Barna mint a lányok kérői. Ezenfelül az őrmester és társa szerepében Makranczi Zalán és Fehér Tibor. A darabban további szereplők: Márton András, Patkós Márton (a rabbi és a fia), Náray Erika, Cejtel nagymama és Tóth Gabi mint Fruma Sára. A darab leginkább arra kíván koncentrálni – a hatalom vizsgálatán túl -, hogy Anatevka fent említett lakói minden ellentét és ,,gyűlölködés” dacára valójában nagyon szeretik és tisztelik egymást. Ez a történet nem a zsidóságról szól – de fontos része a darabnak. 

Budapesten kívül, ahol szeptember 10-én két előadást is tartanak, az előadás idén még jó pár városban is látható lesz: Szombathelyen, Győrött, Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Pécsett, Zalaegerszegen és Nyíregyházán. Jövőre pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok programjában lesz látható. 

Kalmár Balázs
Fotó: KenMedia