Keresés

2017. augusztus 14., hétfő

We wanna rock!

December 16-án ismét Magyarországon koncertezik a világ egyik legrendhagyóbb csellóformációja, a Luka Sulic és Stjepan Hauser alkotta 2cellos. A horvát duó újra és újra tanúbizonyságot tesz arról, hogy a csellóknak bizony van életük a klasszikus zenén túl: Michael Jackson legnagyobb slágere, a minden rekordot megdöntő Despacito vagy a Trónok Harca főcímzenéje éppolyan jól szól rajtuk, akárcsak Bach vagy Haydn.

A villámkezű csellistaként elhíresült fiatalok egykor egymás riválisai voltak. Mindketten gyermekkorukban kezdtek el zenélni, Stjepan Hauser a Royal Northern College of Music akadémián szerezte a diplomáját Manchesterben, míg Luka Sulic a Londonban tanult, a Royal Academy of Music-on. Szülőhazájukban, Horvátországban ismerkedtek meg egy mesterkurzuson. Elmondásuk szerint egyesülésük mindenkit óriási meglepetésként ért a zenei világban – épp a rivalizálásból kifolyólag –, ám ők már korábban megtapasztalták, hogy a köztük lévő jó adag feszültség mellett a kémiai kölcsönhatás is adott. Az ő szavaikkal élve: mindig is szerettek volna együtt zenélni, káoszt okozni, valami őrült dolgot létrehozni. Azaz forradalmasítani a csellót. Ez pedig sikerült is, a 2cellos ugyanis nemcsak könnyűzenei adaptációkat készít,  a finn Apocalyptica örököseként nem félnek a keményebb alapanyagoktól sem, feldolgozásaik között megtalálhatóak az AC/DC vagy éppen a Guns ’n’ Roses világhírű rockhimnuszai is – munkásságuk során újra és újra bebizonyítják, hogy a műfajok közti határok elmoshatóak. Vagy talán nem is léteznek: minden átjárható. 

„Az adott tétel hangulata szabja meg, hogy hogyan játszunk. Nem teszünk különbséget a klasszikus zene, a pop és a rock között. A zene az érzelmekről szól, és az adott dalok üzenete, illetve karaktere a legfontosabb. Ezt próbáljuk meg bemutatni előadás közben is. Természetesen, ha egy intenzív rocknótát adunk elő, szabadjára engedjük a bennünk szunnyadó vadállatot, és megőrülünk. Olyan keményen zúzunk, ahogy csak bírunk! Fiatalok vagyunk, tele adrenalinnal! We wanna rock!” – vallják a csellisták. 

A két fiatal művész 2011-ben szerzett hírnevet magának, méghozzá Michael Jackson Smooth Criminaljának feldolgozásával – ezzel a 2cellos a Billboard Hot 100 Digital Songs 10. helyén nyitott, a Youtube-on az első két hétben hárommillió kattintást ért el a videó. Ám a slágerlistás helyeknél nagyobb elismerés, hogy a zenészeket maga Elton John hívta fel, hogy meghívja őket éppen aktuális turnéjára. 

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen óriási legendával és ikonnal turnézhatunk, és hogy minden nap vele tölthetjük az időnket! Hihetetlenül rendes és nagylelkű ember, annyira segítőkész, minden tekintetben, mi pedig végtelenül hálásak vagyunk neki.” – nyilatkozták a zenészek.Az, hogy a duó szekere azóta is egyre jobban fut, nem csoda. Már a videoklipek is energiabombaként hatnak, élőben pedig szinte felrobbantják a koncerttermeket. A világkörüli turnéikon túl számos kiemelkedő eseményen és helyszínen léptek már színpadra: a Madison Square Gardenben, a The Ellen DeGeneres Show-ban, a londoni iTunes Festivalon, az Emmy-díjátadón, sőt, még II. Erzsébet királynő koronázásának gyémánt évfordulóján is zenéltek a Buckingham-palotában.

Ha valaki esetleg még mindig attól félne, hogy a Papp László Sportarénában egy jól nevelt csellókoncertnek lenne tanúja, annak szeretnénk minden kétségét eloszlatni. Luka Sulic és Stjepan Hauser ugyanis arra a kérdésre, hogy milyen a közönség hangulata egy-egy koncertjükön, a következő választ adták: „Mi azt szeretjük, ha teljesen megőrülnek!” 

A koncertre a jegyvásárlás az alábbi linken érhető el, korábbi ajánlónkat – amely többek között a duó új lemezébe is bepillantást enged – pedig ide kattintva olvashatják.

Az interjú forrása: The Huffingtonpost/Hammerworld