„Az igazságnak következménye van”


Az október elején kirobban Weinstein-botrány lavinát indított el, egyre több múltban történt szexuális zaklatásra derül fény a magyar nők körében is. Ezek közül a legnagyobb port Sárosdi Lilla bejelentése kavarta, aki húsz évvel ezelőtti történetét osztotta meg az interneten. A színésznő először Facebook-posztban tárta fel az eseményeket, később egy videóban nevezte meg az illetőt, aki egy barátjával követett el szexuális visszaélést ellene. Sárosdi zaklatójaként a Vígszínház egykori igazgatóját, marton Lászlót nevezte meg.Marton László gyorsan reagált: „Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére.” A rendezőt a Vígszínház is védelmébe vette egy rövid közleményben: „A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik.” A Színház és Filmművészeti Egyetem október 19-én közzétett közleménye ide kattintva olvasható.

A Vígszínház másnap közzétette weboldalán Marton László Eszenyi Enikőnek írt levelét, amelyet most teljes terjedelmében közlünk:

„Tisztelt Igazgató Asszony, kedves Enikő!
Kijelentem, hogy a személyemmel kapcsolatos állítások valótlanok.
Mai nappal főrendezői állásomról lemondok a személyemet érintő ügy tisztázásáig.
Kérem lemondásom tudomásul vételét.
Tájékoztatlak, hogy a tegnapi napon hasonló indokkal kértem a Színművészeti Egyetemen tanári működésem szüneteltetését.

Tisztelettel,
Marton László”

Marton László kijelentéseiből könnyű perre következtetni, Sárosdi Lilla és férje, Schilling Árpád azonban egyaránt lenyilatkozták: Martonnak voltak más áldozatai is. Péntek este a Hír Tv-n Sárosdi Veiszer Alindának beszélt hosszabban a szexuális zaklatás ügyéről, a műsorba bejelentkezett még két áldozat, közülük az egyik azt állítja, hogy mindössze két éve zaklatta őt a rendező. Sárosdi Lilla a következőt nyilatkozta az esetleges per kapcsán: „Nagyon sokan állnak mögöttem. Most jelentkezett négy ügyvéd, akik felajánlották, hogy ingyen védenek, mellém állt egy nőjogi szervezet, a független előadó-művészeti szövetség és az a rengeteg nő, akik folyamatosan írják a történeteiket. Én most nonstop ezzel foglalkozom, próbálok erőt adni annak, akinek szükséges, és megköszönni sokaknak azt, hogy velem vannak. Legyen ez az ügy precedens értékű, és ennek következtében ez a régi hierarchia, ez a feudális berendezkedés ne csak megrepedjen, ez a fal omoljon le.” Arra a kérdésre pedig, hogy mit mondana Marton Lászlónak egy találkozás esetén, a következőt válaszolta: „Hogy ki kellett mondanom, az igazság egyszerű dolog. És az igazságnak következménye van.”


A zaklatási ügy kapcsán rengeteg komment érkezett, mindkét felet érte támadás, és számos alkotó reagált a történtekre. Ezek közül most Lengyel Anna Facebook-posztját tesszük közzé, ez az egyik legfontosabb írás, hiszen tűpontosan láttatja az események közösségi médiában érzékelhető következményeit:

„Előző posztomat sokan lájkoltátok. Igyekeztem pontosan és aggályosan fogalmazni benne a rágalmazással vádolt Sárosdi Lilla védelmében. Most viszont azt érzem, Marton Lászlót is védelmembe kell vennem másfelől, mert egészen félelmetes az a lincshangulat, ami néhány óra alatt a közösségi médiában ellene kialakult. Kattannak a lájkok, mennek a megosztások, a rendező "szexuális zaklatási ügyéről" beszélnek, felfüggesztését követelik, s hogy bizonyítsa ártatlanságát.

Jogállamban szeretnénk élni, nem? Sokszor felemeljük érte a szavunkat. Márpedig jogállamban egyik legalapvetőbb emberi jogunk az ártatlanság vélelme. Nem az ártatlanságot kell bizonyítani, hanem a bűnösséget.

Nekem szemernyi kétségem sincs afelől, hogy Lilla igazat mond. Csakhogy én elfogult vagyok: igen jól ismerem, szeretem őt, barátom is talán. Naná, hogy nem én döntenék az ügyben, hanem 12 olyan ember, aki nem ismeri a feleket, vagy - más jogrendszerekben - a független, a felekkel szemben szintén elfogulatlan bíróság. De csak azután, hogy személyesen meghallgattatott a másik fél, az esetleges tanúk, a szakértők, a felek jelleméért szavatoló ismerősök, az ügyész és az ügyvéd. Érett demokráciában pedig már rég arról szólna minden második komment a színműs felfüggesztési követelés alatt, hogy emberek, az ügy már régesrég elévült! Milyen kivizsgálásról beszéltek?

Én Marton László helyében ki nem merném tenni a lábamat az utcára, olyan mértékben fordult ellene a közhangulat néhány óra alatt. Mint a feketék ellen a Lángoló Mississippiben vagy Szögi Lajos ellen Olaszliszkán. Lincselés volt mindkettő.

Ha rosszul használjuk, a Facebook felér a Ku Klux Klan kámzsájával, sőt: lakásunk zárt ajtaja és a klántestvéreinktől való félvárosnyi távolság még jobban eltakar, hiába használjuk saját néven ezt az életveszélyes fegyvert.

Nemcsak Sárosdi Lilla ember, hanem Marton László is. Ne úgy védjük meg az egyik méltóságát, hogy bokáig gázolunk a másikéban. Próbáljuk meg józanul végiggondolni az ügyet minden fordulatával. Akkor valóban tanulhatunk belőle. Akkor valóban elejét vehetjük az ilyen eseteknek. De ne üljünk fel a hullámvasútra. Ne kezdjünk gyújtogatni. Ne lógassunk lámpavasra. Legyünk inkább észnél.”

Újabb és újabb történetek kerülnek felszínre – így például Sándor Erzsi színésznőé is –, legutóbb Szalma Noémi reagált a #metoo kapcsán, szintén Facebook-bejegyzésben, amelyből most egy részletet közlünk:

„Amikor a nyíregyházi színházban a Mester és Margaritát próbáltuk, még az olvasópróba előtt megkérdeztek, hogy vállalom-e Margaritát, vállalom-e a színpadi meztelenséget pont úgy, ahogy és ameddig az a könyvben meg van írva.

Persze hogy igent mondtam.

Aztán tudatosult bennem mire mondtam igent és elkezdtem félni.

Az előadás rendezője Keszég László volt.

Laci! Szeretném megköszönni neked, ahogy velem bántál a próbafolyamat alatt, ahogy támogattál és rám bíztad mikor próbálok először meztelenül.

Köszönöm, hogy türelemmel és tisztelettel viselkedtél velem mialatt meztelen voltam a színpadon, és ezért a legcsekélyebb rosszérzés nélkül jutottunk el a bemutatóig.”

Bár valószínűleg a szexuális zaklatási ügyek töredéke sem került még felszínre, Szalma Noémi sorai talán valamelyest mégiscsak megvédik a színházi szakmát az igazságtalan általánosításoktól. Sárosdi Lilla bejelentése nyomán pedig, ahogyan a Magyar Színházi Társaság is kifejezte, talán elindulhat egy tisztítótűz. Nemcsak a színházban, hanem a közéletben is.

(Az előzményekről ide kattintva olvashatnak.)
Forrás: Facebook, Hír Tv, Szinhaz.org
Share on Google Plus