Keresés

2017. december 30., szombat

Filmzenére hangolva


Ha meg kellene mondanom, hogy a klasszikus vagy a könnyűzene műfajába sorolom-e a filmzenét, bajban lennék. Bizonyos szempontból mindkét kategóriába beilleszthető, ezért talán nevezhetjük köztes műfajúnak. Ezt a határok közt lévő átjárhatóságot is reprezentálta az idei Cinemusic 2017, ami a Klasszik Rádió 92.1 és a Budafoki Dohnányi Zenekar szervezésében valósult meg.


Az est folyamán egy igen változatos merítésű filmzene-csokrot hallgathattunk meg. Amellett, hogy megszólaltak olyan híres slágerek, mint a Keresztapa vagy a Harry Potter-filmek zenéi, kevésbé köztudatban lévő alkotások is szerepet kaptak, gondolok itt A végső visszaszámlálásra vagy Az utolsó csillagharcosra. A program sokoldalúsága az előadói gárda összetételére is kiterjedt, mivel két-két szám erejéig szólisták is színpadra léptek a zenekar és a kórus (Budapesti Akadémiai Kórustársaság) mellett, Váradi Gyula és Schwartz Dávid személyében.


A koncert élvezhetőségét tovább növelte, hogy mialatt a zenekar játszott, felülre képsorok voltak vetítve az adott filmből, így könnyebben fel lehetett idézni vagy egy kicsit megismerni a megszólaló műveket. Fontosak és egyben szórakoztatóak voltak Hollerung Gábor karmester kommentárjai, magyarázatai is. A zenekar vezetője két alkalommal be a közönséget is bevonta a programba: a Zorba, a görög című film zenéjére csettinteni kellett és finoman az egyik lábunkra ütni, a Több, mint testőrben felcsendülő I will always love you előadása közben pedig legálisan elővehettük a mobiltelefonunkat és világíthattunk vele.


Hollerung előre felhívta a figyelmet, hogy két darab eltér a hagyományos filmzenéktől abból kifolyólag, hogy ezek eredetileg klasszikus zenei művek. A koncert elején hallhattuk Beethoven 7. szimfóniájának második tételét, amely a Képlet című katasztrófafilm kapcsán került a programba. Majd az Amadeusban megszólaló Mozart-darabokból idéztek, többek közt a Figaro házassága nyitányát és egy-két részletet a Requiemből.


Váradi Gyula, a Virtuózok második évadának egyik nyertese beugróként volt jelen Sándor Zoltán helyett, akit szintén a Virtuózokból ismerhetünk. Váradi mindkét művet (Love story, Egy asszony illata) profin interpretálta, de hegedűtudásának mélységei nem tudtak igazán kibontakozni. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a Love story híres dallama érzelemdúsan szólalt meg. 


Az előzőekhez hasonló mondható el Schwartz Dávidról. Tisztességgel elénekelte a Superstar című számot a Jézus Krisztus Szupersztárból és az I will always love you-t Whitney Houstontól, de különösebb hatást nem váltott ki vele. Egyik dalhoz sem tett hozzá sokat az előadásmód.


A Hollerung vezette Budafoki Dohnányi Zenekar viszont végig pontosan és élvezhetően játszott, amiért a közönség hálás is volt. Ráadásként az ikonikus Star Warsból hallhattunk részleteket, hiszen amellett, hogy nemrég került a mozikba a nyolcadik rész, most ünnepelte bemutatásának negyvenedik évfordulóját a széria.
Tuska Borbála